Tips & tricks: AutoCAD

AutoCAD: in 7 klikken alle maattekst leesbaar

Hoe voorkom je dat door onderliggende kruisende objecten de maattekst niet goed leesbaar is?

In de praktijk wordt er veel kunst- en vliegwerk gebruikt om dit op te lossen of te voorkomen. En vaak is dit niet nodig en kan je door gebruik te maken van een kleine aanpassing in de maatvoeringsstijl (dimstyle) dit in één keer regelen voor alle maatlijnen in de tekening.

Hieronder volgt een 7 stappenplan om dit in orde te krijgen.    

Door nu op de commando regel het commando: DDIM<enter> in te voeren verschijnt de hier afgebeelde dialoogbox. Daarin selecteren we de dimstyle die we willen aanpassen, meestal is dit de current dimension style. In dit voorbeeld ISO-25.

Stap 2 klik op de Modify... knop

Nu verschijnt het Modify Dimension Style dialoogscherm.

Stap 3, klik op het Text tab op de bovenste regel van dit scherm.

Stap 4: klik op het zwarte driehoekje achter Fill color.

Stap 5: Selecteer nu Background uit de keuze lijst en klik tot slot op de OK-knop, stap 6.

Nu komt AutoCAD terug in het eerste dialoogschem, Dimension Style Manager, welke we met een klik op de Close-knop afsluiten.

Resultaat

Het resultaat is nu dat alle maatvoeringen gemaakt in de zojuist gewijzigde style, in dit voorbeeld ISO-25, zijn aangepast. Dat wil zeggen alle maatteksten bevatten een ondoorzichtige achtergrond waardoor ze beter leesbaar zullen zijn.

Opmerkingen

Belangrijk is wel dat de maatlijnen geplaatst zijn boven op de gearceerde vlakken. Dus eerst arceren en daarna maatvoering plaatsen. En indien nodig kun je achter af de tekenvolgorde wijzigen met het commando DRAWORDER

Naast het uitsparen is het ook mogelijk een kleur als achtergrond te gebruiken. Dan kies je in stap 5 een gewenste kleur.

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 - Fax: +32 (0)3 281 62 11 -

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O100387

BTW-nummer: BE 0456.352.435