Tips & tricks: AutoCAD

Selecties maken op basis van eigenschappen

Quick Select vereenvoudigt de aanmaak van een gefilterde selectie, gebaseerd op de objecteigenschappen.

Via de commandoregel typt u QSELECT of QS in om het Quick Select venster te openen, maar ook in het pulldown menu Tools en achter de rechtermuisknop is de functie opgenomen.

Selecties maken op basis van eigenschappen

Zelfs wanneer men een eenvoudige tekening heeft komt deze functie goed tot zijn recht. Bij complexere tekeningen is het echt een must! Op deze manier kan men bvb héél eenvoudig objecten selecteren die zich in dezelfde laag bevinden, een bepaalde kleur hebben, of een bepaald objecttype, denk hierbij aan bematingen, blocks, lijnen, cirkels... Start de functie bvb op door QSELECT in de commandoregel te typen, waardoor volgend dialoogscherm tevoorschijn komt.

Opties:

  • Apply to: hier kan men de keuze maken tussen Entire Drawing of een op voorhand gemaakte selectie
  • Object type: hier kan men de keuze maken tussen een specifiek object type of bvb enkel lines, blocks, dimensions
  • Properties: hier kan men de keuze maken op basis van bepaalde eigenschappen van bovenstaand object type. de inhoud kan hier veranderen afhankelijk van de eerder gemaakte keuze.
  • Operator: hier kan men de keuze maken tussen operatoren niet gelijk aan, groter dan, kleiner dan of selecteer alles. Zo kan men de selectie beperken tot bvb cirkels die kleiner zijn dan 20mm
  • Value: hier kan men de keuze maken uit een bepaalde kleur, lijntype, lijndikte, ... afhankelijk van de keuze gemaakt bij properties.
  • How to apply: de meest gebruikte optie is Include in new selection set , zo worden enkel de objecten geselecteerd die voldoen aan de voorwaarden.
  • Append to current selection set: Stel dat u voor het starten van dit commando al een bepaalde selectie had gemaakt (of dit commando had gebruikt met een selectie als resultaat) dan kunt u een nieuwe zoekopdracht toevoegen.

Extra tip:

Nadat u de selectie hebt uitgevoerd kan het handig zijn om enkel de selectie weer te geven in uw tekening door gebruik te maken van de functie ISOLATE of via rechtermuisknop

Wenst u deze functie ongedaan te maken en alle objecten in de tekening terug weer te geven, dan kunt u via UNISOLATE of via rechtermuisknop deze weer ongedaan maken.

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 - Fax: +32 (0)3 281 62 11 -

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O100387

BTW-nummer: BE 0456.352.435