Tips & tricks: AutoCAD

Gebruik maken van Fields

Fields is op zich een zelfstandige functie die overal binnen Autocad, en dus ook binnen blokken of tabellen kan verbonden worden.

Het FIELD commando vertaalt een aantal objectdefinities en tekeningeigenschappen naar tekst.
Alle tekeningeigenschappen, zoals bestandsnaam, folderlocatie, auteur, plotschaal, maar ook aangeduide objecten zoals lengte, layer of kleur, de naam of schaal van een blok – de mogelijkheden zijn enorm.

De sterkte van een FIELD is dat de tekst die het weergeeft interactief is. Als de eigenschappen van tekening of objecten wijzigen, dan zal ook de tekst van het field commando wijzigen.

Zo kan men bijvoorbeeld waarde van de oppervlakte (Area) van een gesloten figuur met field weergeven. Wijzigt de figuur, dan zal de waarde zich mee aanpassen. Indien na wijzigingen de fields niet volgen, moet men eens een REGEN doen, waarop alle waardes zich actualiseren.

Hoe gebruik maken van Fields?

Teken bvb een rechthoek en typ daarna het commando FIELD, volgend dialoogscherm zal verschijnen.

Kies bij Category voor Object, en klik op het selectieicoontje rechts bij Object type, daaronder kiest men voor bvb Area, rechtsboven (oranje kader) kan men de waarde in preview zien, zodat men zeker is van het resultaat als tekstveld.

Druk daarna op OK om het veld ergens te plaatsen op de tekening.

Wanneer de rechthoek groter of kleiner wordt, dan zal deze waarde ook wijzigen, mogelijks moet u dan het commando REGEN in de commandoregel intypen.

Dit is natuurlijk maar één van de vele mogelijkheden afhankelijk van de eigenschappen die u nodig hebt.

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 - Fax: +32 (0)3 281 62 11 -

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O100387

BTW-nummer: BE 0456.352.435