Tips & tricks: AutoCAD

Wat is een XREF?

XREF is een afkorting voor eXternal REFerence, een externe referentie dus. Het is een extern bestand dat als referentie aan een andere tekening kan worden gekoppeld waardoor dit bestand een deel wordt van de moedertekening. Hoewel het er op lijkt dat een XREF een onderdeel is van een tekening, is deze dat niet. Het is niet meer dan een link die de gelinkte tekening inleest zodra de moedertekening wordt geopend.

Wanneer wordt een XREF toegepast?

Een XREF kan zowel gebruikt worden als onderlaag maar ook als permanent onderdeel van een tekening.
Met het opsplitsen van de tekening in onderdelen kunnen verschillende mensen tegelijkertijd aan dezelfde tekening werken.
Een XREF kan ook gebruikt worden als onderdeel van verschillende tekeningen.

wat zijn de voordelen?

De bestandsgrootte van het moederbestand kan klein gehouden worden door het gebruik van XREF's, omdat deze niet fysiek een onderdeel van de tekening zijn, maar - zoals eerder vermeld - een link zijn.

Na het commando REGEN of bij het inlezen van de moedertekening wordt een XREF altijd ge-update. Medegebuikers blijven altijd op de hoogte van de laatste wijzigingen door XREF's regelmatig op te slaan
Je kan XREF's eenvoudig aan- en uitzetten met een knop.. Als een tekening veel informatie bevat kan je een of meerdere XREF's tijdelijk uit te schakelen om deze overzichtelijker en werkbaarder te maken.

Welke bestandsformaten zijn te gebruiken als XREF?

Meestall wordtl een tekening in het .DWG formaat als referentie toegevoegd. Het is echter ook mogelijk om andere bestandsformaten te gebruiken. Wanneer het commando XREF wordt ingevoerd, volgt het onderstaand venster. Klikt men op het ATTACH icoontje dan biedt AutoCAD de volgende mogelijkheden:

 

Andere mogelijkheden om externe referenties te koppelen:

Andere commando’s om externe referenties toe te voegen aan je tekening zijn XATTACH (alleen voor een .DWG) en ATTACH (voor andere bestandsextensies).
Wanneer het commando XREF wordt uitgevoerd dan zal het External Reference palette getoond geworden.
Vervolgens klik je op het pijltje bij het Attach icoontje en kies je voor “Attach DWG…”.
Hierna volgt een dialoogvenster om het referentiebestand te selecteren en te openen.

ECT BVBA - Oosterveldlaan 211 (2610 Wilrijk) - Tel: +32 (0)3 239 54 67 -

Erkenningsnummer KMO-Portefeuille: DV.O100387

BTW-nummer: BE 0456.352.435